lábápolási tippek cukorbetegeknek

Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

A lábápolás a nyári időszakban különösen fontos, azonban bizonyos betegségek esetén, így például cukorbetegség esetén is érdemes az év minden hónapjában komolyabb figyelmet szentelni neki. A cukorbetegek lába könnyebben sérül, a bőr berepedezik, szürkéssé válik, a hőt és a sérülést nehezebben viseli. Éppen ezért már a cukorbetegség kezdeti stádiumában is érdemes nagy hangsúlyt fektetned a lábápolásra. Az alábbi lábápolási tippek segítenek neked, ha szép lábakra vágysz cukorbetegként!

1. Lábvizsgálat minden nap!

A láb alapos, mindennapi vizsgálata a cukorbetegek esetében elengedhetetlen. Fontos, hogy minden nap lehetőleg ugyanabban az időpontban vizsgáld meg lábaidat. A lábak vizsgálata során érdemes körültekintően átnézned a talpat, a lábujjkörmöket és a lábujjközöket egyaránt. Amennyiben kóros elváltozást tapasztalsz, érdemes felkeresned a kezelőorvosodat.

2. Szakszerű körömvágás

A lábvizsgálat mellett a rendszeres, megfelelően kivitelezett körömvágásról sem szabad megfeledkezni. A körömvágást mindig a láb alapos megmosásával és szárításával kezdd, amely felpuhítja a körmöket, így könnyebben tudod majd vágni őket, elkerülve az esetleges vágásokat, baleseteket. A körömvágást mindig egyenesen végezd, a lábkörmök szélét pedig körömreszelővel reszeld le.

3. Ügyelj lábad hőmérsékletére!

Cukorbetegek esetében gyakori az érzékelészavar, így a láb hőmérsékletére fokozottan ügyelni kell. Alvás közben viselj zoknit, vagy melegítsd fel a szobát, fürdés előtt pedig a víz hőmérsékletét hőmérővel ellenőrizd a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében.

4. Végezz lábtornát!

A láb hőmérséklete a lábakban lévő véráramlással függ össze, amelyért a mozgás felel. Éppen ezért fontos, hogy cukorbetegség esetén is végezz rendszeres testmozgást, legyen az egy séta, vagy kifejezetten az alsó végtagokra összeállított speciális tornagyakorlat.

5. Viselj megfelelő cipőt!

Habár a megfelelő cipő kiválasztása egészségesek esetén is kulcsfontosságú, cukorbetegek esetében még inkább figyelni kell arra, hogy milyen lábbelit viselsz. Mivel a cukorbetegek lába érzékenyebb egészséges társaikénál, így elsősorban a vastagabb talpú cipők használatát javasoljuk.

Lényeges, hogy a cipő ne legyen túl szoros, mert nemcsak kényelmetlen lehet, de a vérkeringést is gátolja majd, amely cukorbetegség esetén különösen veszélyes lehet. Ezzel együtt a túl laza cipő sem megfelelő, hiszen ha a cipő nem tartja jól a bokádat, könnyen eleshetsz vagy sérülésekre tehetsz szert.

Cipővásárlásra készülve éppen ezért a legjobb, ha az eladók szakszerű segítségét is kéred az üzletekben.

+1 extra tipp: Használj speciális lábápolási termékeket!

A fenti lépések betartása mellett nem mindegy, hogy milyen típusú krémeket használsz bőrödre, hiszen a cukorbetegek nem használhatnak bármilyen lábápolási krémet. Ennek oka, hogy a magas vércukorszint érszűkületet okoz, az erek nem jutnak elegendő oxigénhez. A cukorbetegekre jellemző gyulladások, berepedések pedig ezeknek köszönhetőek.

A SANA ezen okokból kifejlesztett a cukorbetegek számára egy krémet, amely E és B5 vitaminban gazdag. Ezen vitaminok különösen fontos szerepet játszanak a sejtfalak állapotának megtartásában, valamint az immunrendszer védekezőképességében. Emellett a SANA lábápoló krém cukorbetegeknek teafaolajat, kamilla-és körömvirág kivonatot is tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a láb teljeskörű ápolásához.

Rendszeres használatával a diabéteszes bőrproblémákat és a szövődmények kialakulását is késleltetheted. Illeszd be mindennapjaidba és legyen szép, ápolt lábad cukorbetegség esetén is!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

A lábápolás története: Az ősidőktől napjainkig

A lábápolás nem csupán a modern kor találmánya. Története messze, az ősidőkig nyúlik vissza, és az évezredek során változatos kultúrákban kapott különféle formákat. Az alábbiakban betekintést nyújtunk a lábápolás fejlődésébe, és megvizsgáljuk, hogy ez a gyakorlat hogyan alakult át az idők során.

Tovább olvasom »

Lábápolás fontossága időskorban

Ahogyan a szépségápolási rutin minden területén, úgy a lábápolásban is sok tévhit és félreértés kering a köztudatban. Az emberek gyakran olyan hiedelmeket tartanak igaznak, amelyek valójában nem állják meg a helyüket, és ezek az tévhitek akadályozhatják a megfelelő lábápolási gyakorlatok alkalmazását. Most eloszlatjuk ezeket a tévhiteket, és megvilágítjuk az igazságot.

Tovább olvasom »

Tévhitek a Lábápolással Kapcsolatban: Mi az Igazság?

Ahogyan a szépségápolási rutin minden területén, úgy a lábápolásban is sok tévhit és félreértés kering a köztudatban. Az emberek gyakran olyan hiedelmeket tartanak igaznak, amelyek valójában nem állják meg a helyüket, és ezek az tévhitek akadályozhatják a megfelelő lábápolási gyakorlatok alkalmazását. Most eloszlatjuk ezeket a tévhiteket, és megvilágítjuk az igazságot.

Tovább olvasom »