lábápolási tippek cukorbetegeknek

Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

A lábápolás a nyári időszakban különösen fontos, azonban bizonyos betegségek esetén, így például cukorbetegség esetén is érdemes az év minden hónapjában komolyabb figyelmet szentelni neki. A cukorbetegek lába könnyebben sérül, a bőr berepedezik, szürkéssé válik, a hőt és a sérülést nehezebben viseli. Éppen ezért már a cukorbetegség kezdeti stádiumában is érdemes nagy hangsúlyt fektetned a lábápolásra. Az alábbi lábápolási tippek segítenek neked, ha szép lábakra vágysz cukorbetegként!

1. Lábvizsgálat minden nap!

A láb alapos, mindennapi vizsgálata a cukorbetegek esetében elengedhetetlen. Fontos, hogy minden nap lehetőleg ugyanabban az időpontban vizsgáld meg lábaidat. A lábak vizsgálata során érdemes körültekintően átnézned a talpat, a lábujjkörmöket és a lábujjközöket egyaránt. Amennyiben kóros elváltozást tapasztalsz, érdemes felkeresned a kezelőorvosodat.

2. Szakszerű körömvágás

A lábvizsgálat mellett a rendszeres, megfelelően kivitelezett körömvágásról sem szabad megfeledkezni. A körömvágást mindig a láb alapos megmosásával és szárításával kezdd, amely felpuhítja a körmöket, így könnyebben tudod majd vágni őket, elkerülve az esetleges vágásokat, baleseteket. A körömvágást mindig egyenesen végezd, a lábkörmök szélét pedig körömreszelővel reszeld le.

3. Ügyelj lábad hőmérsékletére!

Cukorbetegek esetében gyakori az érzékelészavar, így a láb hőmérsékletére fokozottan ügyelni kell. Alvás közben viselj zoknit, vagy melegítsd fel a szobát, fürdés előtt pedig a víz hőmérsékletét hőmérővel ellenőrizd a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében.

4. Végezz lábtornát!

A láb hőmérséklete a lábakban lévő véráramlással függ össze, amelyért a mozgás felel. Éppen ezért fontos, hogy cukorbetegség esetén is végezz rendszeres testmozgást, legyen az egy séta, vagy kifejezetten az alsó végtagokra összeállított speciális tornagyakorlat.

5. Viselj megfelelő cipőt!

Habár a megfelelő cipő kiválasztása egészségesek esetén is kulcsfontosságú, cukorbetegek esetében még inkább figyelni kell arra, hogy milyen lábbelit viselsz. Mivel a cukorbetegek lába érzékenyebb egészséges társaikénál, így elsősorban a vastagabb talpú cipők használatát javasoljuk.

Lényeges, hogy a cipő ne legyen túl szoros, mert nemcsak kényelmetlen lehet, de a vérkeringést is gátolja majd, amely cukorbetegség esetén különösen veszélyes lehet. Ezzel együtt a túl laza cipő sem megfelelő, hiszen ha a cipő nem tartja jól a bokádat, könnyen eleshetsz vagy sérülésekre tehetsz szert.

Cipővásárlásra készülve éppen ezért a legjobb, ha az eladók szakszerű segítségét is kéred az üzletekben.

+1 extra tipp: Használj speciális lábápolási termékeket!

A fenti lépések betartása mellett nem mindegy, hogy milyen típusú krémeket használsz bőrödre, hiszen a cukorbetegek nem használhatnak bármilyen lábápolási krémet. Ennek oka, hogy a magas vércukorszint érszűkületet okoz, az erek nem jutnak elegendő oxigénhez. A cukorbetegekre jellemző gyulladások, berepedések pedig ezeknek köszönhetőek.

A SANA ezen okokból kifejlesztett a cukorbetegek számára egy krémet, amely E és B5 vitaminban gazdag. Ezen vitaminok különösen fontos szerepet játszanak a sejtfalak állapotának megtartásában, valamint az immunrendszer védekezőképességében. Emellett a SANA lábápoló krém cukorbetegeknek teafaolajat, kamilla-és körömvirág kivonatot is tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a láb teljeskörű ápolásához.

Rendszeres használatával a diabéteszes bőrproblémákat és a szövődmények kialakulását is késleltetheted. Illeszd be mindennapjaidba és legyen szép, ápolt lábad cukorbetegség esetén is!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

gyógynövények

A gyógynövények ereje a lábápolásban!

A gyógynövények ereje több ezer éve ismert és használt a világ minden táján. A természet adta ajándékokat bőrünk egészségének megőrzésében is felhasználjuk, hiszen számos gyógyító és ápoló hatással rendelkeznek. A SANA termékek egyik fő ereje is a természetben rejlő gyógynövényekben található. Ismerd meg következő 6 gyógynövényt, mely igazán hatékonnyá teszi a SANA készítményeket.

Tovább olvasom »
talpmasszázs előnyei

A mindennapi talpmasszázs egy csodafegyver!

Szeretnéd, ha a lábaid mindig frissek és fájdalommentesek lennének? A mindennapos lábmasszázs kulcsfontosságú lehet ebben. A talpmasszázs nem csak kényelmes és pihentető, de számos élettani előnnyel jár. Ha szeretnéd megtudni, hogyan alakíthatod ki az esti talpmasszázs rutinodat, és milyen pozitív hatásai lehetnek, akkor tarts velünk ezen az úton, és fedezzük fel együtt a lábápolás csodáit!

Tovább olvasom »
gyógynövények - 1.rész

Fedezd fel a gyógynövények varázslatos világát a SANA-val!

A természet mindig is remek gyógymódokat és megoldásokat tartogatott számunkra, és a SANA szintén ezen elvek mentén készíti lábápoló termékeit. A különlegességük abban rejlik, hogy természetes alapanyagokat és gyógynövényeket tartalmaznak, amelyek segítenek a lábad egészségének megőrzésében. Ebben a blogcikkben közelebbről megismerkedhetsz a gyógynövényekkel, amelyektől igazán hatásosak lesznek a SANA készítmények, továbbá bemutatjuk jótékony hatásaikat és érdekességeiket is.

Tovább olvasom »