lábápolási tippek cukorbetegeknek

Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

A lábápolás a nyári időszakban különösen fontos, azonban bizonyos betegségek esetén, így például cukorbetegség esetén is érdemes az év minden hónapjában komolyabb figyelmet szentelni neki. A cukorbetegek lába könnyebben sérül, a bőr berepedezik, szürkéssé válik, a hőt és a sérülést nehezebben viseli. Éppen ezért már a cukorbetegség kezdeti stádiumában is érdemes nagy hangsúlyt fektetned a lábápolásra. Az alábbi lábápolási tippek segítenek neked, ha szép lábakra vágysz cukorbetegként!

1. Lábvizsgálat minden nap!

A láb alapos, mindennapi vizsgálata a cukorbetegek esetében elengedhetetlen. Fontos, hogy minden nap lehetőleg ugyanabban az időpontban vizsgáld meg lábaidat. A lábak vizsgálata során érdemes körültekintően átnézned a talpat, a lábujjkörmöket és a lábujjközöket egyaránt. Amennyiben kóros elváltozást tapasztalsz, érdemes felkeresned a kezelőorvosodat.

2. Szakszerű körömvágás

A lábvizsgálat mellett a rendszeres, megfelelően kivitelezett körömvágásról sem szabad megfeledkezni. A körömvágást mindig a láb alapos megmosásával és szárításával kezdd, amely felpuhítja a körmöket, így könnyebben tudod majd vágni őket, elkerülve az esetleges vágásokat, baleseteket. A körömvágást mindig egyenesen végezd, a lábkörmök szélét pedig körömreszelővel reszeld le.

3. Ügyelj lábad hőmérsékletére!

Cukorbetegek esetében gyakori az érzékelészavar, így a láb hőmérsékletére fokozottan ügyelni kell. Alvás közben viselj zoknit, vagy melegítsd fel a szobát, fürdés előtt pedig a víz hőmérsékletét hőmérővel ellenőrizd a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében.

4. Végezz lábtornát!

A láb hőmérséklete a lábakban lévő véráramlással függ össze, amelyért a mozgás felel. Éppen ezért fontos, hogy cukorbetegség esetén is végezz rendszeres testmozgást, legyen az egy séta, vagy kifejezetten az alsó végtagokra összeállított speciális tornagyakorlat.

5. Viselj megfelelő cipőt!

Habár a megfelelő cipő kiválasztása egészségesek esetén is kulcsfontosságú, cukorbetegek esetében még inkább figyelni kell arra, hogy milyen lábbelit viselsz. Mivel a cukorbetegek lába érzékenyebb egészséges társaikénál, így elsősorban a vastagabb talpú cipők használatát javasoljuk.

Lényeges, hogy a cipő ne legyen túl szoros, mert nemcsak kényelmetlen lehet, de a vérkeringést is gátolja majd, amely cukorbetegség esetén különösen veszélyes lehet. Ezzel együtt a túl laza cipő sem megfelelő, hiszen ha a cipő nem tartja jól a bokádat, könnyen eleshetsz vagy sérülésekre tehetsz szert.

Cipővásárlásra készülve éppen ezért a legjobb, ha az eladók szakszerű segítségét is kéred az üzletekben.

+1 extra tipp: Használj speciális lábápolási termékeket!

A fenti lépések betartása mellett nem mindegy, hogy milyen típusú krémeket használsz bőrödre, hiszen a cukorbetegek nem használhatnak bármilyen lábápolási krémet. Ennek oka, hogy a magas vércukorszint érszűkületet okoz, az erek nem jutnak elegendő oxigénhez. A cukorbetegekre jellemző gyulladások, berepedések pedig ezeknek köszönhetőek.

A SANA ezen okokból kifejlesztett a cukorbetegek számára egy krémet, amely E és B5 vitaminban gazdag. Ezen vitaminok különösen fontos szerepet játszanak a sejtfalak állapotának megtartásában, valamint az immunrendszer védekezőképességében. Emellett a SANA lábápoló krém cukorbetegeknek teafaolajat, kamilla-és körömvirág kivonatot is tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a láb teljeskörű ápolásához.

Rendszeres használatával a diabéteszes bőrproblémákat és a szövődmények kialakulását is késleltetheted. Illeszd be mindennapjaidba és legyen szép, ápolt lábad cukorbetegség esetén is!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Talpreflexologia gyakorlat végzés női talpon

Talpreflexológiával az egészségedért!

A lábad az egyik legfontosabb testrészed, hiszen az egész testedet megtartja, de ezen felül az egészséged megőrzésében is kulcsfontosságú szerepet játszik. És hogy hogyan lehet hatással a talpad egész tested jólétére? A talpreflexológia segítségével, ami egy új lehetőséget adhat, hogy jobban érezd magad a bőrödben.

Tovább olvasom »

Nem mindennapi lábápolás a mindennapok lépéseihez!

A lábápolási rutin még nem annyira kialakult, rutinszerű művelet a mindennapokban, mint például a fogmosás vagy az arcápolási rutin. Sokan egy egyszerű lábkrémmel szeretnék letudni a mindennapi lábápolást, ez azonban ma már nem elegendő. Termékkínálatunkban minden napszakra és több problémára is találsz termékeket. Most abban segítünk, hogy melyik SANA lábápoló terméket mikor és kinek javasolt használnia.

Tovább olvasom »
Gumicsizmában pocsolyában ugráló kislány

Gumicsizmában esőben is szép az élet!

Az ősz beköszöntével az esős idő is megérkezett. Sokan ilyenkor gumicsizmát húznak, hiszen azzal könnyen elkerülhető, hogy a zokni és harisnya vizes legyen, azonban van néhány szabály, amelyet gumicsizma viseléskor is érdemes betartani, hogy lábunk szép és ápolt maradjon. Minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk.

Tovább olvasom »