lábápolási tippek cukorbetegeknek

Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

A lábápolás a nyári időszakban különösen fontos, azonban bizonyos betegségek esetén, így például cukorbetegség esetén is érdemes az év minden hónapjában komolyabb figyelmet szentelni neki. A cukorbetegek lába könnyebben sérül, a bőr berepedezik, szürkéssé válik, a hőt és a sérülést nehezebben viseli. Éppen ezért már a cukorbetegség kezdeti stádiumában is érdemes nagy hangsúlyt fektetned a lábápolásra. Az alábbi lábápolási tippek segítenek neked, ha szép lábakra vágysz cukorbetegként!

1. Lábvizsgálat minden nap!

A láb alapos, mindennapi vizsgálata a cukorbetegek esetében elengedhetetlen. Fontos, hogy minden nap lehetőleg ugyanabban az időpontban vizsgáld meg lábaidat. A lábak vizsgálata során érdemes körültekintően átnézned a talpat, a lábujjkörmöket és a lábujjközöket egyaránt. Amennyiben kóros elváltozást tapasztalsz, érdemes felkeresned a kezelőorvosodat.

2. Szakszerű körömvágás

A lábvizsgálat mellett a rendszeres, megfelelően kivitelezett körömvágásról sem szabad megfeledkezni. A körömvágást mindig a láb alapos megmosásával és szárításával kezdd, amely felpuhítja a körmöket, így könnyebben tudod majd vágni őket, elkerülve az esetleges vágásokat, baleseteket. A körömvágást mindig egyenesen végezd, a lábkörmök szélét pedig körömreszelővel reszeld le.

3. Ügyelj lábad hőmérsékletére!

Cukorbetegek esetében gyakori az érzékelészavar, így a láb hőmérsékletére fokozottan ügyelni kell. Alvás közben viselj zoknit, vagy melegítsd fel a szobát, fürdés előtt pedig a víz hőmérsékletét hőmérővel ellenőrizd a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében.

4. Végezz lábtornát!

A láb hőmérséklete a lábakban lévő véráramlással függ össze, amelyért a mozgás felel. Éppen ezért fontos, hogy cukorbetegség esetén is végezz rendszeres testmozgást, legyen az egy séta, vagy kifejezetten az alsó végtagokra összeállított speciális tornagyakorlat.

5. Viselj megfelelő cipőt!

Habár a megfelelő cipő kiválasztása egészségesek esetén is kulcsfontosságú, cukorbetegek esetében még inkább figyelni kell arra, hogy milyen lábbelit viselsz. Mivel a cukorbetegek lába érzékenyebb egészséges társaikénál, így elsősorban a vastagabb talpú cipők használatát javasoljuk.

Lényeges, hogy a cipő ne legyen túl szoros, mert nemcsak kényelmetlen lehet, de a vérkeringést is gátolja majd, amely cukorbetegség esetén különösen veszélyes lehet. Ezzel együtt a túl laza cipő sem megfelelő, hiszen ha a cipő nem tartja jól a bokádat, könnyen eleshetsz vagy sérülésekre tehetsz szert.

Cipővásárlásra készülve éppen ezért a legjobb, ha az eladók szakszerű segítségét is kéred az üzletekben.

+1 extra tipp: Használj speciális lábápolási termékeket!

A fenti lépések betartása mellett nem mindegy, hogy milyen típusú krémeket használsz bőrödre, hiszen a cukorbetegek nem használhatnak bármilyen lábápolási krémet. Ennek oka, hogy a magas vércukorszint érszűkületet okoz, az erek nem jutnak elegendő oxigénhez. A cukorbetegekre jellemző gyulladások, berepedések pedig ezeknek köszönhetőek.

A SANA ezen okokból kifejlesztett a cukorbetegek számára egy krémet, amely E és B5 vitaminban gazdag. Ezen vitaminok különösen fontos szerepet játszanak a sejtfalak állapotának megtartásában, valamint az immunrendszer védekezőképességében. Emellett a SANA lábápoló krém cukorbetegeknek teafaolajat, kamilla-és körömvirág kivonatot is tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a láb teljeskörű ápolásához.

Rendszeres használatával a diabéteszes bőrproblémákat és a szövődmények kialakulását is késleltetheted. Illeszd be mindennapjaidba és legyen szép, ápolt lábad cukorbetegség esetén is!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Gumicsizmában esőben is szép az élet!

Az ősz beköszöntével az esős idő is megérkezett. Sokan ilyenkor gumicsizmát húznak, hiszen azzal könnyen elkerülhető, hogy a zokni és harisnya vizes legyen, azonban van néhány szabály, amelyet gumicsizma viseléskor is érdemes betartani, hogy lábunk szép és ápolt maradjon. Minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk.

Tovább olvasom »

Mindent a vízhólyagról!

Életed során minimum egyszer biztosan találkozol vízhólyaggal. Habár ez egy nagyon apró elváltozás, sokszor mégis több napra megkeserítheti a mindennapjaidat, így jó, ha tudod mi ez pontosan, és mit tehetsz ellene.

Tovább olvasom »

Túráztasd meg lábaidat!

Jellemzően mindenki sokkal több időt tölt a szabadban tavasszal, nyáron és ősszel is. Sokan a vízpartot választják, viszont szuper élmények és napsugarak nem csak ott várnak. Az aktív pihenés szerelmesei a természet közelsége miatt a túrázást választják, mert ott tudnak igazán kikapcsolódni. Azért, hogy a túrázás közben lábaid is lazítsanak és egészségesek maradjanak, összegyűjtöttünk néhány tippet!

Tovább olvasom »