pedikűr otthon

Hogyan pedikűrözz otthon?

Nyáron végre előkerülnek a papucsok és a szandálok. Ha nincs időd pedikűröshöz menni, akkor van egy jó hírünk: a pedikűr otthon is könnyedén kivitelezhető. Mutatjuk, melyek ezek!

Amire biztosan szükséged lesz:

  • – Edény vagy lavór, amiben tudod fürdetni a lábaidat
  • – Különböző illőolaj (pl. teafaolaj), fürdősó vagy gyógynövény (pl. levendula)
  • – Sana-Pedi talpreszelő készülék
  • – Bőrradír vagy tengeri só a radírozáshoz
  • – Sana 3in1 lábfrissítő krém a kényeztetéshez
  • – Körömcsipesz vagy olló a körömvágáshoz
  • – Körömpuhító vagy körömágy-eltávolító

Pedikűr otthon? Így kezdj bele!

Ahogyan már megszokhattad, minden lábápolási folyamat első lépése egy megújító lábfürdő, amivel kellően felpuhítod a bőrödet, ami után a bőrkeményedések eltávolítása következik. Ezekről a Lépj bele a nyárba! blogcikkünkben már írtunk bővebben.

Ezúttal a körömvágás csínját bínját járjuk körbe. Megmutatjuk, hogy az otthoni pedikür közben mire érdemes odafigyelned. Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy milyen gyakorisággal, és legfőképpen milyen módon ápolod lábkörmeidet!

Tudtad? A teafaolajnak számos jótékony hatása van, például fertőtlenítő és gombaölő hatása is. Lábgomba esetén használd a Sana lábkezelő krémet gombaölő teafaolajjal!

lábradír

Radírozd le a felesleget!

Lábradírozáskor a felesleges hámsejtektől szabadulunk meg, hogy megújulhasson a bőr, és újra puha és sima legyen. Kezdd a lábfejekkel, majd folytasd a talpakkal. Vannak kifejezetten lábra kifejlesztett bőrradírok, vagy használhatsz általános bőrradírt. 

Házilag is könnyedén tudsz készíteni magadnak lábradírt:

  •   – 1 kávéscsésze cukrot keverj el fél csésze mandulaolajjal és 5 csepp citromos illóolajjal.
  •   – Dörzsöld át a talpad és a lábfejed ezzel a szemcsés radírral.

A helyes körömvágásról

Először is azt kell eldönteni, hogy elegendő-e a reszelés vagy szükség van vágásra is. Azt javasoljuk, hogy csak akkor ragadj ollót, ha nagyon muszáj. A körmök vágása hosszútávon nem a legjobb megoldás, ugyanis eléggé roncsolja a lábkörmöket.

Ha a vágás elkerülhetetlen, akkor fontos, hogy megfelelő technikával dolgozz, hogy megelőzd a körmök benövését. Legtöbbször a sarkak túlzott kivágása, és a körmök túl rövidre vágása okozza a bajt. Hiszen, amikor a köröm majd növekedni kezd, szúrni fogja a mellette lévő szöveteket, ami kellemetlen érzést okozhat.

A legjobb, ha a lábkörmök tetejét egyenesen vágod le – sosem a növekedési iránnyal párhuzamosan -, a széleit pedig kissé lekerekíted, így elkerülve, hogy ne legyen sem éles, sem pedig hegyes. Arra nagyon ügyelj, hogy a körömágyat mindig védje félmilliméteres köröm, ennél rövidebbre soha ne vágd le!

pedikűr otthon

Tipp: Az ollót vagy a csipeszt a körömvágás után lehetőleg mindig fertőtlenítsd, amihez használhatsz BradoLife fertőtlenítő sprayt vagy BradoLife fertőtlenítő kendőt. Így legközelebb már csak elő kell venned, és használnod. 🙂 

Tyúkszem került a cipőbe...

Vagyis nem csak a cipőbe, hanem a lábadra… a tyúkszem sajnos nagyon gyakori probléma. Kialakulását az okozza, hogy a bőr védekező üzemmódba kapcsol a megnövekedett nyomással szemben, így elkezdi intenzíven  termelni a szarusejteket. Amit tyúkszemnek nevezünk, az gyakorlatilag egy erős és masszív bőrfelület, ami a csontokat védi a külső behatásoktól. Ez lehet például dörzsölés, nyomás, stb. Ha már kialakult tyúkszem van a lábadon, mindenképp fordulj pedikűröshöz, aki szakszerűen tudja azt eltávolítani.

Kényeztetés

A fenti lépésekkel tehát a pedikűr otthon sem kivitelezhetetlen, sőt! Ha pedig kényeztetésre vágysz, akkor kaphatóak már kifejezetten lábra készült krémek, pakolások, ilyen a Sana 3in1 lábfrissítő krém is, mely javítja és élénkíti a vérkeringést, nem zsíros és könnyen felszívódik. 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Lábápolás testápolóval? Nem a legjobb választás.

Sokan hajlamosak testápolót használni a lábuk ápolására, azonban ez nem mindig a legjobb megoldás. A láb bőrének különleges igényei vannak, amelyekre a testápolók nem mindig megfelelőek. Blogcikkünkben most sorra vesszük azokat a szempontokat, amelyek kifejezetten a lábápoló termékek mellett szólnak. Nézzük, melyek ezek!

Tovább olvasom »

A lábápolás története: Az ősidőktől napjainkig

A lábápolás nem csupán a modern kor találmánya. Története messze, az ősidőkig nyúlik vissza, és az évezredek során változatos kultúrákban kapott különféle formákat. Az alábbiakban betekintést nyújtunk a lábápolás fejlődésébe, és megvizsgáljuk, hogy ez a gyakorlat hogyan alakult át az idők során.

Tovább olvasom »

Lábápolás fontossága időskorban

Ahogyan a szépségápolási rutin minden területén, úgy a lábápolásban is sok tévhit és félreértés kering a köztudatban. Az emberek gyakran olyan hiedelmeket tartanak igaznak, amelyek valójában nem állják meg a helyüket, és ezek az tévhitek akadályozhatják a megfelelő lábápolási gyakorlatok alkalmazását. Most eloszlatjuk ezeket a tévhiteket, és megvilágítjuk az igazságot.

Tovább olvasom »